_Merdžani Islama_ 2015/12/14

_Merdžani Islama_

14.12.2015.

Postala bogatija od engleske kraljice!

Dugo  vremena  je  bila  nezaposlena. Nije čak  imala  dovoljno  sredstava za život dostojan čovjeka, ali se njeno  stanje,bukvalno  preko noći,  promjenilo, tako da je   postala najbogatija žena u Engleskoj. Tako bi se u jedno j rečenici  mogao opisati život   Džoane Ketlin  Rouling(Joanna Kathleen Rowling),  autorice serijala od sedam romana o Hariju Poteru  (Harry Potter).

Da li se radilo  o slučajnosti   ili možda o nekoj "ludoj" sreći?  Nikako!   J.K. Rouling  nudila je svoj roman   dvanaesterici izdavača  i svi su joj ga odbili  odštampati. Tek je trinaesti izdavač, Beri Kaningem (Barry Cunningham),  koji je imao poseban odjel za štampanje knjiga za omladinu, prihvatio da  štampa roman o   pustolovinama Harija Potera. A prije toga, šta je bilo mnogo godina prije toga?   J. K. Rouling suočila se s mnogim iskušenjima još kao dijete. Naime, dok je pohađala osnovnu školu,  jedna od njenih učiteljica rasporedila ju je s najslabijim učenicima, smatrajući da je to njen nivo i da ona ne može postići  ništa značajno u životu. Tada je J.K.Rouling imala devet godina, ali  se osjetila uvrijeđenom i povniženom i odlučila je da se osveti učiteljici.    Čvrsto je odlučila  da bude  najbolji učenik u svom razredu.  Tako je i bilo, već u drugom  polugodištu Roulig je bila  najbolji  učenik u svom  razredu.  Nakon  završenog  osnovnog i  , srednjeg  obrazovanja,  ona se upisala na University  of Exeter, Odsjek za jezike.  Diplomirala je 1986 godine i u ranim dvadesetim  odlazi u Portugal  da podučava strance  engleskom jeziku.  Ubrzo joj je dosadilo u Portugalu pa se odatle  uputila u  Škotsku.  Putovanje iz  jedne zemlje  u drugu  ostavilo je  traga  na nju  tako da je u određenim  vremenskim intervalima  prolazila kroz  psihološku  krizu i patila je od depresije.  I  taman  kad je  htjela  da počne pisati  svoj roman,  umrla joj  je majka,  čija  je smrt  ostavila  duboku  ranu na srcu  mlade Džoane. Godine 1991 ona se  ponovo  vraća u  Portugal  da na jednom privatnom  koledžu  podučava  strance  engleskom  jeziku, ostavljajući  godinu punu  tuge iza sebe.

 U Portugalu joj se ponovo vraća  nada u  bolje sutra ,  jer u toku dana  je predavala engleski jezik a navečer se mogla posvetiti  pisanju svog romana. Osim toga,  ona je stekla nova poznanstva , a između ostalih, upoznala je jednog studenta žurnalistike za kojeg se kasnije i udala.  Međutim,  muž joj je bio bolesno ljubomoran i njihov odnos se brzo pretvorio u konflikt , svađe i nasilje.  Kada je saznala da je trudna, njena nada se pomiješala sa očajem, a sreća s tugom,  jer je bila svjesna da će njihovo dijete odrastati u tom nezdravom ambijentu.   Kćerku Džesiku rodila je  u julu 1993 . U novembru, iste godine,  u nastupu bijesa i ludila, muž ju je izbacio iz kuće. Bila je prisiljena da se vrati kući u Edinburg. Pošto nije bila u mogučnosti da uzdržava sebe i dijete, otišla je u jedan ured za socijalnu pomoć i tražila da joj plaćaju kiriju za stan i ostale režije  dok ne nađe neki posao. Nažalost, nije uspjela.  Toliko dugo je tražila posao da joj je spomenuta  socijalna služba poslala upozorenje da će, ukoliko ne nađe posao, izgubiti pravo na socijalnu pomoć.  Tada je ponovo počela pisati svoj roman o Hariju  Poteru inspirirana idejama  iz mitoloških priča  koje je slušala u  djetinjstvu ili ih je sama  pročitala.  Najčešće je to radila u jednom kafiću, daleko od galame i uznemiravanja svoje kćerkice. No, ni tada ona nije mogla zamisliti da će pisanje knjiga riješiti njene finansijske probleme,  pogotovo što ju je Beri Kaningem u više navrata uvjeravao da ona nikada neće uspjeti zaraditi novac od pisanja dječijih priča. Međutim, to nije umanjilo njene ambicije niti joj je ubilo volju za pisanjem.

Prvi put su čitatelji upoznali njenog Harija Potera, u junu 1997 godine. To je bio prvi korak do slave, a svaki novi nastavak njenog romana štampan je u mnogo većem tiražu od prethodnog. Njenoj sreći nije bilo kraja kada je magazin New York Times objavio tekst o njenim romanima,  opisujući ih kao pravo književno remek- djelo. Tako je s knjigama došao i novac. Džoana Rouling je za deset godina postala najbogatija žena u Engleskoj. Siromaštvo,  nezaposlenost, razvod braka, dvanaest odbijenica za štampanje nove knjige, ismijavanje sa njenim projektom- sva ta iskušenja i nevolje  nisu bacili u očaj ovu ženu, koja je, nakon što je godinama živjela od socijalne pomoći, postala najbogatija od engleske kraljice!

(Iz knjige : ''Tako se pobjeđuje očaj'')

Autorica: Selva El- Udejdan