_Merdžani Islama_ 2015/12

_Merdžani Islama_

14.12.2015.

Postala bogatija od engleske kraljice!

Dugo  vremena  je  bila  nezaposlena. Nije čak  imala  dovoljno  sredstava za život dostojan čovjeka, ali se njeno  stanje,bukvalno  preko noći,  promjenilo, tako da je   postala najbogatija žena u Engleskoj. Tako bi se u jedno j rečenici  mogao opisati život   Džoane Ketlin  Rouling(Joanna Kathleen Rowling),  autorice serijala od sedam romana o Hariju Poteru  (Harry Potter).

Da li se radilo  o slučajnosti   ili možda o nekoj "ludoj" sreći?  Nikako!   J.K. Rouling  nudila je svoj roman   dvanaesterici izdavača  i svi su joj ga odbili  odštampati. Tek je trinaesti izdavač, Beri Kaningem (Barry Cunningham),  koji je imao poseban odjel za štampanje knjiga za omladinu, prihvatio da  štampa roman o   pustolovinama Harija Potera. A prije toga, šta je bilo mnogo godina prije toga?   J. K. Rouling suočila se s mnogim iskušenjima još kao dijete. Naime, dok je pohađala osnovnu školu,  jedna od njenih učiteljica rasporedila ju je s najslabijim učenicima, smatrajući da je to njen nivo i da ona ne može postići  ništa značajno u životu. Tada je J.K.Rouling imala devet godina, ali  se osjetila uvrijeđenom i povniženom i odlučila je da se osveti učiteljici.    Čvrsto je odlučila  da bude  najbolji učenik u svom razredu.  Tako je i bilo, već u drugom  polugodištu Roulig je bila  najbolji  učenik u svom  razredu.  Nakon  završenog  osnovnog i  , srednjeg  obrazovanja,  ona se upisala na University  of Exeter, Odsjek za jezike.  Diplomirala je 1986 godine i u ranim dvadesetim  odlazi u Portugal  da podučava strance  engleskom jeziku.  Ubrzo joj je dosadilo u Portugalu pa se odatle  uputila u  Škotsku.  Putovanje iz  jedne zemlje  u drugu  ostavilo je  traga  na nju  tako da je u određenim  vremenskim intervalima  prolazila kroz  psihološku  krizu i patila je od depresije.  I  taman  kad je  htjela  da počne pisati  svoj roman,  umrla joj  je majka,  čija  je smrt  ostavila  duboku  ranu na srcu  mlade Džoane. Godine 1991 ona se  ponovo  vraća u  Portugal  da na jednom privatnom  koledžu  podučava  strance  engleskom  jeziku, ostavljajući  godinu punu  tuge iza sebe.

 U Portugalu joj se ponovo vraća  nada u  bolje sutra ,  jer u toku dana  je predavala engleski jezik a navečer se mogla posvetiti  pisanju svog romana. Osim toga,  ona je stekla nova poznanstva , a između ostalih, upoznala je jednog studenta žurnalistike za kojeg se kasnije i udala.  Međutim,  muž joj je bio bolesno ljubomoran i njihov odnos se brzo pretvorio u konflikt , svađe i nasilje.  Kada je saznala da je trudna, njena nada se pomiješala sa očajem, a sreća s tugom,  jer je bila svjesna da će njihovo dijete odrastati u tom nezdravom ambijentu.   Kćerku Džesiku rodila je  u julu 1993 . U novembru, iste godine,  u nastupu bijesa i ludila, muž ju je izbacio iz kuće. Bila je prisiljena da se vrati kući u Edinburg. Pošto nije bila u mogučnosti da uzdržava sebe i dijete, otišla je u jedan ured za socijalnu pomoć i tražila da joj plaćaju kiriju za stan i ostale režije  dok ne nađe neki posao. Nažalost, nije uspjela.  Toliko dugo je tražila posao da joj je spomenuta  socijalna služba poslala upozorenje da će, ukoliko ne nađe posao, izgubiti pravo na socijalnu pomoć.  Tada je ponovo počela pisati svoj roman o Hariju  Poteru inspirirana idejama  iz mitoloških priča  koje je slušala u  djetinjstvu ili ih je sama  pročitala.  Najčešće je to radila u jednom kafiću, daleko od galame i uznemiravanja svoje kćerkice. No, ni tada ona nije mogla zamisliti da će pisanje knjiga riješiti njene finansijske probleme,  pogotovo što ju je Beri Kaningem u više navrata uvjeravao da ona nikada neće uspjeti zaraditi novac od pisanja dječijih priča. Međutim, to nije umanjilo njene ambicije niti joj je ubilo volju za pisanjem.

Prvi put su čitatelji upoznali njenog Harija Potera, u junu 1997 godine. To je bio prvi korak do slave, a svaki novi nastavak njenog romana štampan je u mnogo većem tiražu od prethodnog. Njenoj sreći nije bilo kraja kada je magazin New York Times objavio tekst o njenim romanima,  opisujući ih kao pravo književno remek- djelo. Tako je s knjigama došao i novac. Džoana Rouling je za deset godina postala najbogatija žena u Engleskoj. Siromaštvo,  nezaposlenost, razvod braka, dvanaest odbijenica za štampanje nove knjige, ismijavanje sa njenim projektom- sva ta iskušenja i nevolje  nisu bacili u očaj ovu ženu, koja je, nakon što je godinama živjela od socijalne pomoći, postala najbogatija od engleske kraljice!

(Iz knjige : ''Tako se pobjeđuje očaj'')

Autorica: Selva El- Udejdan
                                                                                                        
 

09.12.2015.

Gdje dočekati novu godinu?

09.12.2015.

Dr.Safet Kuduzović: Ako ne progovori do sabaha,razvedena je(šaljivo)

09.12.2015.

Lijek za zaljubljenost!

09.12.2015.

Bilo me je stid Allaha

Pretpostavljam da većina priča o povratku islamu, pa tako i moja, počinje ovako: Rođena sam u muslimanskoj porodici, ali moji roditelji se ni po čemu, osim po imenu, nisu razlikovali od nemuslimana u našem komšiluku. Mene su odgajali da budem dobar čovjek, a ne dobra muslimanka. O vjeri nisam skoro ništa znala. Nismo čak ni Kur'an imali u kući. Inače sam osjećala veliku prazninu u sebi. Kad god bih razmišljala o vjeri, osjećala bih se jako nesretno i prazno. Nešto naprosto nije bilo u redu. “U šta ja to vjerujem?”, često sam o tome razmišljala.... Nisam mogla da shvatim sami smisao vjere na način kako su mi to roditelji objasnili. Nije bilo logike. Zar je Džennet poput lutrije, pa do njega dolazimo rođenjem? Činilo mi se nepravedno, a učili su me da je Bog savršen. Lutala sam. Duša mi je bila nemirna. Međutim, Allah, s.v.t., htio je da na drugoj godini fakulteta upoznam momka s kojim sam bila u vezi a koja ni u kojem slučaju nije bila u skladu sa šerijatom. Jednog petka krenuo je na džumu. Moje neznanje išlo je do tih granica da nisam znala šta je džuma, ni da je klanjaju samo muškarci, ni da se klanja samo petkom. Počela sam ga ispitivati i on mi je odgovarao. To je trajalo danima, a onda mi je počeo donositi knjige koje sam upijala nevjerovatnom brzinom. Ostavila sam sve obaveze i čitala, danonoćno. Divila sam se svemu što sam pročitala. Kockica po kockica, počele su se slagati u mojoj glavi. I tako do jedne noći u ramazanu. Čitala sam i sve mi postalo kristalno jasno. Shvatila sam kako je moj Gospodar savršen, kako je islam potpun, a naš Poslanik poseban. Plakala sam, drhteći molila svog Gospodara da mi oprosti. Bila sam u potpunosti svjesna svog Gospodara, svoje uloge na ovom svijetu, ali i svog grješnog života. Plakala sa čitavu noć i grcajući molila Allaha, s.v.t., da me uputi. Ujutro sam odmah odlučila da se pokrijem i da naučim da klanjam. Moj momak i cimerka su me odgovorili od pokrivanja dok ne razgovaram sa svojim roditeljima, a nisam imala ni prikladnu odjeću. Naučili su me da klanjam, da ih Allah, s.v.t., nagradi najljepšom nagradom. Počela sam redovno da obavljam namaz. Zadovoljstvo koje sam osjećala bilo je neopisivo. Otišla sam kući da razgovaram sa roditeljima o svome pokrivanju, ali oni su bili iznimno ljuti i nisu htjeli da me saslušaju. Ponavljalo se to nekoliko puta. Ja naprosto nisam mogla da budem otkrivena. Bilo me je stid Allaha, s.v.t., pa sam bila pokrivena u Sarajevu, gdje sam studirala, a kad bih išla kući, u autobusu sam skidala mahramu. Trudila sam se da putujem po noći tako da me što manje ljudi vidi. Ni iz kuće nisam izlazila po nekoliko dana.

 Tako sam živjela nekoliko mjeseci. Već su se počele širiti i glasine. Pritisak je bio ogroman. Jednog dana sam jednostavno odlučila da ih nazovem i kažem da sam se pokrila. Reakcija je bila nevjerovatna. Moj otac, da mu Allah oprosti, rekao je da ne dolazim kući, da ih ne zovem, da me se odriče. Znala sam da misli ozbiljno. Zamislite, devetnaest godina, sama, bez novca, bez stana, bez ikakve potpore, na drugoj godini fakulteta. Ali Gospodar svjetova bio je na mojoj strani. Znala sam da sam ispravno postupila. Svoj život sam prepustila Allahu, s.v.t., i iskreno sam se na Njega oslonila. Od tog trenutka pa do danas Allah, s.v.t., nije me ostavio bez opskrbe. Lično moje. Kada sam završila fakultet, prijavila sam se na biro za zapošljavanje, uopće ne tražeći posao, nakon nepunih mjesec dana nazvala me je žena da dođem na razgovor za posao. Nikad nisam čula da nekoga zovu na razgovor, ali Allah, s.v.t., je svemoćan. Dobila sam taj posao i, zamislite, da radim halal posao sa još tri žene. Ali, da se vratim na priču.

Tu nije bio kraj mojim iskušenjima, ali ni Allahovim, s.v.t., blagodatima. Kući nisam išla osamnaest mjeseci, ni majku ni brata nisam vidjela. To mi je jako teško padalo. Rodbina me nazivala i vrijeđala, tzv. prijatelji su se razbježali. Mrzila sam zvuk zvona svoga telefona. Jednog dana nazvala me majka moga oca i rekla mi je da mi je majka u bolnici i da bih trebala doći. Naravno, otišla sam, ali nakon toliko vremena nisam je mogla ni zagrliti niti poljubiti, bila je na odjelu intezivne njege. Pričala sam s njom kroz staklo. Bila je jako bolesna. Svratila sam do oca i na neki način me prihvatio, hvala Allahu, s.v.t. Majci sam išla dvije sedmice svaki dan u posjetu. Ali prvi dan kada sam se vratila u Sarajevo da upišem novu školsku godinu, javili su mi da mi je majka preselila na ahiret. Imala je samo 44 godine. Svi smo Allahovi i Allahu se vraćamo. Borba koju sam vodila u te dvije godine bila je jako teška i puna iskušenja, ali ja nikad nisam bila sretnija. Bila sam zahvalna na tim iskušenjima. Čitala sam da Allah najviše iskušava one koje najviše voli, što me je jako usrećivalo. Zar mene Allah, s.v.t., voli? Najsretniji dan u mom životu bio je kada sam dobila svoj vlastiti Kur'an. To je zanimljiva priča. Jako sam željela da imam Kur'an. Raspitivala sam se kako da ga nabavim. Bilo me je stid da idem da tražim da mi ga poklone, a nisam imala novca da ga kupim.

 Provela sam čitav dan razmišljajući kako do Kur'ana. Zaspala sam. Ujutro sam ustala i krenula da bacim smeće, a na oglasnoj tabli u studentskom domu bio je veliki oglas u kojem se pozivaju studenti koji žele Kur'an i porodičnu biblioteku da se jave u džamiju “Kralj Fahd”. Allah, s.v.t.m je svemoćan. Od tada je Kur'an najdragocjenije što imam. Ne mogu zamisliti ništa ljepše od Kur'ana. Nedugo nakon mog povratka islamu shvatila sam da se veza sa mojim momkom ne može nastaviti. Rekla sam mu da ne želim biti u takvoj vezi, a povratka nije bilo, pa me on ubrzo zaprosio i vjenčali smo se. Nastojimo živjeti životom u skladu sa Kur'anom i sunnetom našeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Imamo dva sina i nadam se da ćemo ih imati još, uz Allahovu, s.v.t., pomoć. Ja sam jako ponosna na svoj hidžab. Ponekad gledam žene, djevojke koje me gledaju sa sažaljenjem, komentarišući moj džilbab kao šator, i razmišljam kako sam i ja takva bila. Nisam shvatala da je jedan trenutak u životu žena vjernica sretniji od čitavog života provedenog u nepokornosti Allahu, s.v.t. U ovih jedanaest godina shvatila sam da čovjek može ostvariti Džennet i na ovom i na onom svijetu ukoliko se bude pridržavao onoga što mu je Allah, s.v.t., naredio. Isto je i s Džehennemom ukoliko okrenemo leđa Allahu, s.v.t. Na nama je da izaberemo. Zahvala pripada samo Allahu, s.v.t., neka je selam i salavat na Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe.

 Sestra H. H.

(Preuzeto sa NUM)

04.12.2015.

Skrivaš se od ljudi ali Allah sve vidi!

04.12.2015.

Smjernice kako naučiti Kur'an napamet

http://zeman.ba/ 
Ovaj portal je isključivo namjenjen za razumijevanje Kur'ana i učenja Kur'ana napamet.  Možete ih naći i na fb-u,pa bujrum ko ima namjeru da uči Kur'an napamet tu će pronaći nekoliko glavnih  smjernica kako si olakšati put ka tome,  uz Allahovu pomoć  prije svega :)

https://www.facebook.com/vrijemezeman/

04.12.2015.

Allah je tvoj i moj zaštitnik!

02.12.2015.

Istinski musliman (ON SVIMA DOBRO ŽELI)

Uzorit vjernik, iskreni musliman, je poput tekućeg izvora bistre pitke vode. Konstantno se koriguje i obnavlja, ravnomjerno nadolazi i velikodušno svima nudi svoj hajr i bereket! Vidiš ga kako i sam ovisi od vode koja mu sa visina iz čistih oblaka silazi, pa zbog toga, sa zahvalnošću na tim blagodatima, i on svoj izvor svima darežljivo, blago i nenametljivo nudi – i ljudima, i životinjama, i biljkama! Eto, takav je i pravi musliman!

http://zeman.ba/

02.12.2015.

Zbog sihra postao hafiz

02.12.2015.

Dr. Muhammad Al-Arifi - Zašto nismo svi zdravi, bogati...