Kontradiktornost među supružnicima - _Merdžani Islama_

_Merdžani Islama_

01.11.2015.

Kontradiktornost među supružnicima

Uzajamno poštivanje jedan je od osnovnih temelja potrebnih za uspjeh bračne zajednice, a to se iskazuje u međusobnim odnosima i zajedničkim dogovorima u njihovom životu. Ovaj sklad pomute greške pojedinih supružnika ,kao što je kontradiktornost jednog od njih, između njegovih riječi i djela, što uzrokuje ljutnju i nezadovoljstvo njegovog bračnog druga.

-Muž odbija da izlazi sa svojom ženom naveče,  opravdavajući se da želi rano da legne, a ne prođe dugo-on izađe sa svojim društvom i ne vrati se do poslije ponoći.

-Drugi opet odbija odlazak na izlet sa svojom porodicom,  zbog,  kako kaže, velike udaljenosti ili uštede vremena, dok kad su u pitanju njegovi prijatelji, čim mu se ukaže prilika za to odlazi sa njima, na velike udaljenosti i dugo vremena.

-Muž kori ženu za duge telefonske razgovore dok i on u isto  vrijeme radi.

-Odbija da, na ženin zahtjev, kupi neke stvari zbog visoke cijene, međutim, to mu ne predstavlja problem pri kupovini njegovih posebnih luksuznih stvari.

Također i žena ponekad čini ovakve oprečnosti:

-Stalno gunđa zbog gostiju koji dolaze njenom mužu,  iz razloga što je umorna i iscrpljena, dok pri posjetama svojih prijateljica ne osjeća ni najmanji tračak umora.

-Ponekad odbija da se odazove pozivu njegove obitelji zbog nekog od razloga, ali na poziv njenih bližnjih odaziva se brzo,pa čak i u istom danu.

-Odbija da je njen muž opominje na greške pred njenom porodicom, dok istu stvar ona čini u prisustvu njegove obitelji.

Zbog ovakvih kontradiktornosti i inata među supružnicima, nastaju problemi sa obe strane. Svako od njih prati greške drugog, kako bi raspravljao o njima ili sumnjao  u iskrenost svog partnera.  Ovako se nastavlja lanac svakodnevnih prepirki i svađa, čiji se ishod baš ne bi mogao pohvaliti, kao što je na samom početku kiptenje gnjevom, gubitak poštovanja, brojanje grešaka i stalno podsjećanje na njih.

 

Autor: Dr. Ummu Sufjan

Izvor: ''Problemi iz intimnog života supružnika''